زوجین قبل از پذیرش مسئولیت والدی باید ضرورت مشاوره قبل ازهر بارداری بدانند . لازم است همه زوج ها بدانند اگر اهمیت مشاوره بارداری بیش ازمراقبت های دوران بارداری نباشد، کمتر از آن نیست. در مرکز ما هدف های زیادی در این مشاوره دنبال می شود.
در تاریخچه ای که از شما میگیریم در مورد بیماری های ارثی شما و همسرتان صحبت می کنیم (سابقه دیابت و مصرف انسولین، مصرف سیگار و الکل و...) در مورد جراحی هایی که داشتید، داروهایی که الان مصرف می کنید و در بارداری نباید بخورید و بسیاری موارد دیگر حرف می زنیم. سپس معاینه کامل از سر تا پا برایتان انجام می شود. تیرویید، معاینه پستان ها معاینه قلب و شکم و رحم و تخمدان. درنهایت درخواست چند آزمایش ساده خون برای سنجش قندخون و کم خونی احتمالی شما داده می شود.
بعد از مشاوره سلامت جسمی شما توسط مشاور از نظر سلامت روان نیز موردبررسی کامل قرار میگیرید .
بارداری از حساس ترین دورانهای زندگی انسان است. صدمات وارده بر جنین در دوران بارداری می تواند زمینه سازبسیاری از اختلالهای جسمی و روانی در سالهای بعدی زندگی فرد باشد،به طوری که زمینه بسیاری از اختلال های روان پزشکی دوران بزرگسالی را باید در دوران جنینی جستجو کرد.
بهداشت روانی دوران بارداری از مسایلی است که امروزه بسیار مورد توجه قرار دارد.ثابت شده که ازابتدای بارداری ، اضطراب و هیجان های زن باردار تاثیر مستقیمی بر روی جنین خواهد داشت.
عدم اطلاع یااطلاعات نادرست و ناقص در خصوص بارداری و تغییرات آن می تواند موجب بروز هیجان هاو آشفتگی های روانی شود. تغییر خلق (اخلاق)، تغییر اشتها، استفراغ های گاه و بیگاه، تغییر علایق و سلیقه ها و بالاخره ده ها نوع دیگر از این قبیل ، هریک می تواند به تنهایی گرفتاریهای فراوانی را ایجاد ورابطه زوجین را تحت تاثیر قرار دهد.
از این رو سلامت روان در بارداری بسیار اهمیت دارد .
طبق پرتکل درمانی توصیه شده در آخرین رفرانس های علمی یک بار قبل از بارداری و 3 بار هم در دوران بارداری نیاز مشاوره سلامت روان میباشد. در زیر به لزوم این مشاوره ها اشاره میشود:
تشریح عوامل استرس زای دوران بارداری شامل
• 1-اضطراب و نگرانی در مورد سلامت جنین
• 2-مرگ یکی از نزدیکان
• 3-مشاجره و مشکل ارتباطی با همسر و خانواده اش و آزار همسر
• 4-کاهش ناگهانی و قابل ملاحظه در درآمد خانواده
• 5-مسایل و مشکلات مربوط به شغل همسر
• 6-نگرانی در مورد دشواریهای بارداری
• 7-احساس کم تجربگی مادران جوان
• 8- داشتن بیماری و مصرف دارو
ماه های اول بارداری (سه ماهه اول )آسیب پذیری نسبت به استرس بیشتر است.زنان بارداری که دراوایل بارداری زلزله را تجربه می کنند،نسبت به زنانی که در ماههای آخر بارداری هستندو در شرایط یکسانی قرار دارند، عوارض بیشتری را نشان می دهند. وجود همزمان سایر عوامل خطر نظیر عفونت،کمبود ریز مغذی هادر مادر و ...موجب تشدید اثرات منفی استرس روی مادر و جنین می شود.
مطالعات وبررسی های متعدد روی زنان باردار نشان دهنده این فرضیه است که سطح بالای استرس های روانی در طول دوران بارداری ،خطر زایمان زودرس و در نتیجه تولد نوزاد باوزن کم را افزایش می دهد.
استرس های دوران بارداری علاوه بر ایجاد عوارض در دوران بارداری به ویژه در اوایل بارداری و حوالی زایمان ، روی فرآیند رشد و تکامل ذهنی ، روانی جنین اثر سوء دارد و موجب اختلال های رفتاری دردوران کودکی می شود.
استرس دربارداری می تواند با ایجاد نشانه های اختلال (کم توجهی- بیش فعالی)به ویژه درپسران همراه باشد.
ترس و نگرانی بعلت تغییرات جسمی و مشکلات مربوط به نقش مادری (بخصوص در حاملگی اول )وجود دارد مثل:
• ترس از درد زایمان
• ترس از مرگ
• ترس از پیامد های اقتصادی بارداری
• ترس از بی کفایتی در اجرای وظیفه مادری و پدری
• ترس از فقدان استقلال وجذابیت و ترس ازنوزادآینده بعنوان رقیب در عشق و عاطفه شوهر
تمامی این ترس ها و مشکلات با مشاوره تقلیل یافته و شما با اطمینان قلبی بیشتر این دوران شیرین را سپری میکنید ، هدف ما لذت بخش کردن دوران بارداری با مراقبت های ایمن و استاندارد و همدلی بیشتر با شما مادران و پدران عزیز است..