مسافرت در بارداری :
درمسافرت زنان باردار توجه بفرمایید مسافرت ایمن طی بارداری بسیار حساس بوده كه رعايت احتياط هاي خاص در اين دوران لازمست مد نظر قرار گيرد . بايد توجه داشت كه شرايط جسمي همه زنان باردار يكسان نيست و با يكديگر متفاوت است .
مسافرت در بارداری "وسیله مسافرت"
زنان باردار در مسافرت می توانند از قطار و یا هواپيما استفاده نمایند . در مسافرت با اتومبيل یا اتوبوس در صورتي كه خانم باردار حالت تهوع نداشته باشد طي مسافت حتي تا ۳۰۰ كيلومتر بطور متداوم اشكالي ندارد . البته اين در صورتي است كه خانم باردار اقدام به رانندگي نكند . اما اگر فرد باردار ، خود اقدام به رانندگي مي كند بعد ازهر ساعت رانندگي ۵ الي ۱۰ دقيقه استراحت نمايد وپاها را حرکت دهد به هر حال رانندگي در ماه آخر بارداري صلاح نمی باشد..
مسافرت در هر روز را کوتاه کنید یعنی فقط به مدت 5 یا 6 ساعت در هر روز رانندگی کنید.
1- در تمام مدت کمربند صندلی را ببندید زیرا حوادث بدون اخطار قبلی اتفاق می افتد.البته کمربند را زیر شکم حامله بر روی قسمت استخوانی لگن ببندید و بند شانه اي را بين سينه ها و روي شانه ها قرار دهيد..
۲ـ در صورت
مسافرت با اتوبوس یا ماشين در بارداری استفاده از كمربند ايمني اجباري است زيرا اگر ماشين داراي كيسه هوايي(ایر بگ)باشد ، با استفاده از كمربند در هنگام توقف ناگهاني جنين بندرت صدمه مي بيند
- زنان باردار بايد طي مسافرت حداقل 2 ليوان آب در ساعت بنوشند.
.
۳ـ در صورت سفر خانم باردار با ماشين ، صندلي خود را تا حد امكان عقب ببريد و پاهايتان را دراز كنيد و گاه گاهي آن را تكان دهيد .
4- در حين نشستن هم مرتب شست پاي خود را تكان دهيد, پا را خم و راست كنيد, راه برويد تا خون جريان پيدا كند.
5- حاملگي و نشستن طولاني از ريسك فاكتور هاي لخته شدن خون مي باشد كه می توان از جورابهاي مخصوص براي افزايش جريان خون استفادده كرد(از داروخانه تهيه کنيد.)
6- جورابهای مخصوص بپوشید که در زیر زانو پا را تحت فشار قرار دهد تا از تشکیل لخته جلوگیری کند . بعضی افراد مانند دیابتی ها با مشکلات گردش خون نباید از این جوراب استفا ده کنند.
. تحقیقات نشان داده که هر روش مسافرت در بارداری که 4 ساعت یا بیشتر طول بکشد می تواند منجر یه آمبولی ریه شود که در آن لخته خون به ریه ها وارد میشود.
مواردی که بیمار قبلاً ترومبوز داشته و یا احتمال آن زیاد است می تواند قبل از پرواز از داروهای ضد انعقاد تزریقی استفاده کند.
- زنان باردار بايد طي مسافرت حداقل 2 ليوان آب در ساعت بنوشند.
- فشار داخل هواپيما به نحوی تنظيم شده که زیانی براي شما و جنين ندارد..
. پرسنل پروازدر مورد زایمان در پرواز آموزش ندیده و تبحرلازم را ندارند.
ـ هنگام سفر با قطار يا هواپيما سمت راهرو بنشينيد تا در صورت نياز ، دسترسي به دستشويي آسان باشد و هر ساعت يك يا دو بار در طول راهرو قدم بزنيد و نرمش کنید .
زمان مسافرت
مسافرت در حاملگي هاي بي خطر ,مجاز است
.
سه ماهه دوم بهترين زمان براي مسافرت زنان باردار است و
رانندگی و مسافرت در سه ماهه اول بارداری لازمست با احتیاط انجام گیرد .
مسافرت با ماشین در ماه اول بارداری :به شرط نداشتن مشگل خاصی و در شرایط عادی امکان پذیر می باشد .
در اين دوران هم شانس سقط پايين است هم دوران ويار را پشت سر گذاشتيد .
. از هفته ۲۸ به بعد ( ماه هفتم به بعد (تمام خطوط هوايي براي اجازه سفر گواهی نامه پزشك متخصص زنان و زايمان را مي خواهند و بعد از هفته ۳۶ بارداري نيز عموما اجازه سفر هوايي داده نمي شود- دقت داشته باشيد كه بعضي آژانسها به خانمهاي حامله بيش از 32 هفته اجازه پرواز نميدهند.
مسافرت در بارداری برای چه کسانی و چه شرایطی پر خطر است.
1- لكه بيني در سه ماهه اول:
با خطر سقط همراه است كه بايد خانم باردار در چنين شرايطي از مسافرت چشم بپوشد .
2-داشتن سابقه قبلي فشار خون در دوران بارداري ،
3- وجود حاملگي دو قلو
4- و مسافرت هاي پس از هفته ۲۵ بارداري:
احتمال ايجاد خطراتي به دنبال مسافرت براي مادر باردار وجود خواهد داشت .
5- مسافرت به ارتفاعات بالا:
نيز بايد خودداري شود زيرا كمبود اكسيژن هوا در ارتفاعات باعث كاهش اكسيژن خون و در نتيجه كمبود اكسيژن دريافتي جنين مي شود . زناني كه خود در ارتفاعات زندگي مي كنند براي جبران اين كمبود اكسيژن تعداد سلول هاي خون بالاتري دارند ولي بدن ساير افراد با اين محيط سازش ندارند .
توصيه هاي لازم در مسافرت در بارداری با قطار ،ماشین ، هواپیما ، اتوبوس
۱ـ حتی در صورت سلامت کامل مدارک پزشکی خود را همراه داشته باشید. و به تمامی نکات مذکور توجه کنید.قبل از سفر یک چکاپ پزشکی پره ناتال انجام دهید. .
.
2ـ در طول مسافرت لباس و كفش راحتي بپوشيد .
- از غذاي كم و سبك در حين مسافرت استفاده كنيد.
3ـ سبزيجات خام ومیوه پوست کنده نشده نخوريد .
4ـ از خوردن گوشت هاي نيم پز و غذاهايي كه ممكن است قبلا در طي روز چند بار گرم شده باشد خودداري كنيد .
5ـ فقط از آب و نوشيدني هاي درون شيشه و بطري بياشاميد و چاي داغ و شير پاستوريزه بنوشید. .
6ـ آشاميدن مقدار كافي آب در طول مسافرت بسيار مهم است . به خصوص اگر با هواپيما سفر مي كنيد . رطوبت هوا طي مسافرت هوايي در حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد نگه داشته مي شود . ولي وضعيت مناسب حفظ رطوبت هوا بين ۴۰ تا ۶۰ درصد است زيرا رطوبت زير ۲۰ درصد مثل رطوبت هواي صحرا است . با كاهش رطوبت ، رطوبت بدن با تنفس كاهش مي يابد و اين امر مي تواند موجب كم آبي بدن خانم باردار شده و اين كم آبي گاه مي تواند باعث افزايش خطر زايمان زودرس گردد . زنان باردار بايد طي مسافرت هوايي حداقل ۲ ليوان آب در ساعت بنوشند .
-7 از خوردن غذاهای نفخ آور و نوشابه گازدار قبل از پرواز پرهیز کنید زیرا در فشار کم حین پرواز ،گازها متسع شده و ایجاد ناراحتی می کند
-8 اگر دارای حالت تهوع هستید باید از قبل داروی ضد تهوع طبق نظر پزشک خود مصرف کنید.
پس از زایمان:
مسافرت هوایی برای نوزادان در دو روز اول به علت عدم بلوغ کافی ریه نوزاد مجاز نمی باشد و حتیالمقدور از مسافرت در هفته اول باید پرهیز شود.
بطور خلاصه :
مسافرت با هواپیما در بارداری :
برای افراد سالم هیچ اثر زیان باری بر بارداری ندارد ( انجمن طبی هوانوردی ، 2003 ) . مسافرت در فشار هوایی مناسب هیچ خطر خاصی به همراه ندارد.
مسافرت با هواپیما در سه ماهه سوم بارداری :
درصورت عدم وجود عوارض طبی یا مامایی زنان باردار تا هفته 36 قادرند به سلامت باهواپیما پرواز کنند بنابراین مسافرت در ماه نهم بارداری با هواپیما امکان پذیر نمی باشد،این مادران لازمست سوار شدن هواپیما در بارداری را به ماه هشتم بارداری برنامه ریزی کنند که مسافرت با هواپیما امکان پذیر می باشد و با اسودگی خیال انجام پذیرد. توصیه می شود که زنان باردار همان توصیه های مربوط به سایرمردم را در سفرهای هوایی رعایت کنند که شامل حرکت دادن دوره ای اندام های تحتانی ،راه رفتن حداقل ساعتی 1 بار و استفاده از کمربند ایمنی در حالت نشسته می باشد. یکیاز خطرات بالقوه در طی مسافرت ( به ویژه سفرهای بین المللی ) ابتلاء به بیماری های عفونی و یا بروز مشکلی به دور از مراکز درمانی مناسب می باشد.
مسافرت با ماشین در بارداری با اتومبیل یا اتوبوس
کالج متخصصین زنان و مامایی آمریکا راهکارهایی درمورد استفاده از کمربند ایمنی در اتومبیل در طی بارداری وضع کرده است . بنابراین بایستی به زنان باردار توصیه نمود که حین نشستن در اتومبیل از کمربندهای ایمنی3 تکه ای با موقعیت صحیح استفاده کنند. بخش پایینی کمربند ایمنی بایستی زیر شکم زن باردار قرار گیرد و از روی بخش فوقانی کشاله ران وی عبور کند. کمربند باید طوری بسته شود که تا حد ممکن راحت باشد. بخش شانه ای کمربند نیز بایستی برای بیمار راحت باشد و بین پستان ها قرار گیرد.بر اساس اطلاعات فعلی لزومی به غیر فعال سازی کیسه های هوای اتومبیل ها در طی بارداری وجود ندارد.