بهداشت دهان و دندان در بارداری
توسط دکتر شهناز امینی
دوشنبه 30 شهریور 1394
تعداد بازدید:
10753
تگ ها:
معاینه دندان ها بایستی در طی معاینات پره ناتال (قبل از بارداری) انجام گیرد و مادر تشویق به رعایت بهداشت مناسب دندان هاشود .
گزارش شده است که بیماری های پریودنتال (دهان و دندان ) ، با زایمان پره ترم ارتباط دارند ، لذا موکدا تاکید می گردد در مشاوره های قبل از بارداری به درمان های لازمه در این مورد توجه ویژه گردد.
درمان بیماری های پریودنتال در حاملگی باعث بهبود سلامت دندان ها می شود، اما از زایمان پره ترم ( زودرس ) جلوگیری نمی کند.
بارداری موجب تشدید پوسیدگی دندان نمی شود و روند طبیعی خود را طی می کند. همچنین ممنوعیتی برای درمان های دندانپزشکی از جمله رادیوگرافی های دندانی در طی بارداری وجود ندارد.
مراقب دندان ها در حاملگی باشیم
بانوان خیلی راحت می پذیرند که هر خانم بارداری باید دندانهایش خراب شود، چون جنین از کلسیم بدن مادر استفاده می کند، بنابراین بارداری مساوی است با خراب شدن دندانهای مادر. در حالی که علم پزشکی امروز این اعتقاد را نمی پذیرد و معتقد است؛ برای سلامت دهان و دندان مادر و جنین، مشاوره دندانپزشکی و مراجعه به دندانپزشک قبل از بارداری ضروری است.
✅ آیا بارداری سبب خرابی دندانهای مادر می شود؟
اگر مراقبتهای دهان و دندان در حین حاملگی به درستی اجرا شود هیچ مشکل دندانی برای مادر ایجاد نخواهد شد، پس اساساً مشاوره قبل از حاملگی با دندانپزشک نقش بسیار مهمی در سلامت دهان و دندان جنین و مادر خواهد داشت.
✅ غیر از تأمین نیاز کلسیم جنین، چه تغییراتی در حین بارداری رخ می دهد که به دندانهای مادر صدمه می زند؟
در دوران بارداری به علت تغییرات هورمونی که در مادران به طور مستقیم بر روی لثه ها تأثیر می گذارد. افزایش حجم لثه از مهمترین تغییرات دهانی در افراد حامله می باشد و این بزرگ شدن لثه چنانچه همراه با جرم موجود در اطراف دندانها و یا عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باشد، منجر به بیماریهای لثه می شود.
✅ درمان دندانها در دوران بارداری چه شرایطی پیدا می کند؟
در حالی که بسیاری از درمانهای انتخابی و غیراورژانسی را می توان به بعد از وضع حمل موکول کرد، اما معاینات مرتب و تمیز کردن و جرمگیری دندانها در حین بارداری بسیار مهم است.
✅ مصرف دارو در دوران حاملگی چه شرایطی دارد؟
گروهی از داروها می توانند تأثیر مستقیم بر روی جنین بگذارند. آنتی بیوتیک انتخابی در درمان مشکلات دندانی قرصهای پنی سیلین و کپسولهای آموکسی سیلین است که مطالعات نشان داده هیچگونه ضرری برای جنین ندارد. اما باید از خوردن تتراسیکلین به طور جدی پرهیز شود، چون اثرات دایمی بر روی دندان جنین می گذارد.
✅ در طول بارداری چه موارد دندانپزشکی برای مادران ممنوع است؟
درخصوص رادیوگرافی اگر چه میزان اشعه در دندانپزشکی بسیار ناچیز و احتمال تأثیر آن بر جنین کم است، با این حال استفاده از روپوش سربی که شکم و پهلوی مادر را بپوشاند توصیه می شود.